Uppåtvindar på Balkan

feb 29, 2024 | Europa

Det var verkligen ett kärt återseende med många fina vänner, vi helt nyligen hade i Bulgarien. Många minnen dyker upp från våra pionjärresor dit från tidigt 90-tal då landet fortfarande var kommunistiskt. Starka andliga genombrott varvades med förföljelse. När vår bibelskola stängdes av kravallpolis, så fick vi istället träna bulgariska troende på vår bibelskola i Brno, Tjeckien. Ganska många av pastorerna studerade dessutom på Livets Ord i Uppsala. 

I slutet av januari i år reste vi ett team av fem predikanter från Sverige. Våra missionärer i Nordmakedonien anslöt. Under söndagen predikade vi i åtta kyrkor. På så sätt blev det ett massivt avtryck. Själv hade jag glädjen att predika i Livets Ord-församlingen i Sofia plus i två romska kyrkor. I Östeuropa bor det mycket romer och många samlas i församlingar där möten präglas av stark stämning, mycket bön och lovsång. Det måste nästan upplevas. Deras lovsångsmusik med romska balkanrytmer är väldigt härlig och medryckande. Under eftermötena strömmar de fram för förbön. Carl-Gustaf Severin predikade i Livets Ord församlingen i Plovdiv med väldigt god uppslutning och nästa gång vill vi ha möte där under varmare väder för att kunna nå ännu fler.

Sedan kom huvudmomentet, nämligen en 2-dagars pastorskonferens i Sofia. Pastorer från hela Bulgarien och även utanför landets gränser kom. Stämningen var på topp och vi fick många varma möten med både våra gamla vänner och många nya.

Vi blev överrumplade av hjärtligheten, den andliga hungern, inte minst efter trosundervisning och den Helige Ande. Vi upplevde det som en förnyad, djupare koppling och ser verkligen fram emot ökat samarbete framöver. När nu vi åter riktar starkare fokus mot Östeuropa och Balkan så tror vi att Bulgarien är en viktig del av det.

Landet är andligt öppet. Vi har många vänner i församlingarna där det är fascinerande att höra hur många de når. Några av dem är starka medialt och når många hundratusentals människor.

Roligt var det också att besöka Awakening Church som leds av en ung pastor som studerade på Livets Ord för drygt 10 år sedan. Den unga församlingen växer starkt, de har nu precis köpt en fin kyrkolokal väldigt centralt i Sofia. De når unga och inte minst in i media och kulturvärlden. Även där träffade vi pastorer, ca 25 pastorspar från olika delar av Bulgarien, många av dem unga. Det är fantastiskt roligt att bli utfrågade av unga, hungriga och entusiastiska människor som vill lära sig mer om andlig tjänst, väckelsearbete och hur man leder församlingar i vår tid.

Det känns verkligen som om Herren kopplar ihop församlingar utöver Balkan för ett nytt steg. Det är en utmanande del av Europa, delar av det är muslimskt och här finns också sociala utmaningar. Men här finns också möjligheterna. För många år sedan fick vi ett ord från Herren om att Balkan ligger i vågskålen. Antingen kommer islam spridas in i Europa därifrån eller evangeliet vidare därifrån in i muslimvärlden.  Vi vill verka för det senare och kommer att fortsätta sända team och missionärer hit och ser för oss hur vi framöver kommer att kunna träna lokala troende där. Vi tror att detta är början på en ny fruktbar tid för evangeliet i denna spännande region. På sikt tror jag också att våra trossyskon där kommer att kunna göra mycket nytta i övriga och mer sekulariserade delar av Europa.

 

Namnet på vår konferens var ”För en tid som denna”. Det känns så också, att vi lever i en speciell och att Herren för oss samman för nästa uppdrag.