Gud är på frammarsch i Kosovo

feb 29, 2024 | Europa

Sedan september, har jag tillsammans med min teamkompis Kim varit stationerade i Nord-Makedonien. Vi har fått se Gud röra sig på ett mäktigt sätt och ser med förväntan på vad Gud skall göra den här våren. En av de nya dörrarna Gud har öppnat för oss är det angränsande landet Kosovo. Kosovo är främst ett muslimskt land, men har ändå några mindre kyrkor runtom i landet.

För cirka två år sedan besökte jag Kosovo tillsammans med Impactteamet från Livets Ord. Under vår resa träffade vi många unga människor i kyrkan. De älskade att tjäna Gud, men det var något som saknades – de flesta av dem hade aldrig personligen upplevt Andens nådegåvor och den gången visste jag inte att jag skulle få möjligheten att komma tillbaka en dag.

Men förra året, i slutet av september, fick vi en inbjudan att ansluta till en grupp för evangelisation i Tetovo i Makedonien.

Till vår stora överraskning var många av dem i evangelisationsgruppen från Kosovo. Vi lärde känna många från gruppen och medan vi umgicks var det en tanke som började ringa på min insida: “Vad om vi samlar kristna ungdomar från Kosovo och anordnar en konferens för dem?”. Vi bestämde oss för att hålla kontakten och besökte dem flera gånger i deras församling i Vushtrri. Sakta men säkert började idén om en konferens i Kosovo ta form och kyrkan var väldigt öppen att teama ihop med oss för att se detta bli till verklighet.

Senare den här våren kommer vi att få besök av flera team från Livets Ord Bibelcenter i Uppsala som skall hjälpa oss med just konferensen. Men på grund av detta är vi “låsta” till endast ett datum.

Så efter en del planering stötte vi plötsligt på ett litet problem. En av kyrkorna i Kosovo har en bibelskolehelg just samma datum, där många av deras nyckelledare kommer vara engagerade.

Vår kontaktpastor lovade oss att ta upp detta med skolan, men det var en väldigt liten chans att de skulle ändra datum. Vi bestämde oss för att be. Om konferensen är från Gud så kommer han att öppna en väg. Efter två veckor frågade jag pastorn: “Pratade du med dem på bibelskolan?” Svaret överraskade mig verkligen.. “Nej, men de ändrade schemat själva.”

Gud banade inte bara en väg, men han gjorde det utan vår hjälp. Efter det fylldes jag med en ny förväntan. Jag kan inte vänta med att få se vad Gud vill göra i Kosovo denna vår!

 

  

/Jan Marek

Missionär Nordmakedonien