Ökad förföljelse i Indien

apr 29, 2022 | Indien

Förföljelsen av kristna i Indien förvärras nu eftersom extremistiska hinduer vill utplåna kristendomens närvaro och påverkan i landet. Vi har arbetat i Indien i över 20 år och har sett hur situationen har försämrats de senaste åren. Det finns ett stort behov av bön för Indien just nu!

Drivkraften bakom förföljelsen är hindutva. Det är en ideologi där man menar att indiska kristna och andra religiösa minoriteter inte är sanna indier eftersom de inte är helt lojala mot landet. Personer som förespråkar hindutva menar att landet behöver renas från andra religioner än hinduism.

Det här leder till systematisk, noga uträknad och ofta våldsam förföljelse av kristna och andra religiösa minoriteter. Bland annat använder man sociala medier för att sprida desinformation och hat. Målet är tydligt: att isolera och demonisera minoriteter så att en hinduisk stat etableras.

Bör vi ge efter för förföljelsen?

”Nej! Nu är tiden att resa oss upp som Kristi kropp och predika ännu mer”, säger Sam, en lokal pastor och tidigare bibelskolestudent.

Sam upplevde själv förföljelse när han predikade i byar runt om Orissa, en stat i norra Indien.

Han berättade för oss om en gång när han besökte en by i Orissa. Många människor tog emot broschyrer om kristendomen och ville prata om Jesus. Några tog Sams telefonnummer och ville ringa honom senare för att diskutera frågor om Gud.

Men nästa dag, när Sam besökte byn igen, kände han att något var fel. Plötsligt dök det upp ett 20-tal män som började skrika mot honom och ville att han skulle gå därifrån. De anklagade honom för att konvertera människor och ville att han skulle sluta prata om Jesus.

Sam förstod att hans liv nu var i verklig fara. Männen kom emot honom och började slå honom. De var för många för att Sam skulle kunna försvara sig. Hans huvud började blöda och han försökte fly. Plötsligt kände han hur en sten kastades på hans rygg och han ramlade. Fler stenar kom emot honom och han trodde att han skulle dö.

Sam förlorade medvetandet och männen lämnade honom för att dö.

När han vaknade hade han väldigt ont, särskilt på vänstra sidan av bröstet. En stor sten hade träffat honom där. Sam kravlade sig därifrån och tog sig hem till en vän. Medan han vilade i sin väns hus kom hans före detta pastor och besökte honom. Sam hade bett honom att komma och ville att han skulle be för honom. De bad tillsammans och smärtan försvann omedelbart!

Sam fortsatte att besöka dessa områden. Tillsammans med 25 andra evangelister har han under de senaste sju åren startat 13 nya kyrkor där sammanlagt 800 troende samlas!

”Bibelskolan gav mig tro och nu vill jag ta den ännu längre!” avslutar Sam, med en tydlig vision för framtiden.

Vad orsakar förföljelsen?

Sedan det hinduistiska nationalistpartiet Bharativa Janata Party (BJP) tog över makten 2014 har attackerna mot kristna ökat. Enligt en rapport från Persecution Relief, en organisation som bevakar våld mot kristna, har brott mot kristna ökat med 60 % mellan 2016 och 2019. Dessutom planerar minst nio indiska stater att införa antikonverteringslagar. Lagarna har flera stränga föreskrifter, bland annat 10 års fängelsestraff för konvertering.

I vissa stater har kristna kyrkor blivit vandaliserade. I andra har pastorer blivit misshandlade. Förföljelsen av kristna kvinnor och flickor tar sig ofta uttryck i sexuella trakasserier, sexuellt våld och i vissa fall till och med trafficking. Pastorers döttrar, systrar och fruar är särskilt sårbara. Församlingar har skingrats av gäng och troende har hamnat på sjukhus på grund av sina skador. Polisen vänder ofta ryggen till och lyssnar inte när kyrkorna ber dem om hjälp. Kristna lämnas att lösa sina problem själva.

Vad kan vi göra?

Tack vare våra bibelskolor har vi större möjligheter än någonsin att nå nya områden med evangeliet och utrusta indier med Guds ord! Under de senaste 20 åren har över 6 000 studenter gått ut bibelskolan runt om hela Indien. Just nu pågår bibelskolor på 7 olika platser, och vi planerar att starta bibelskolor på 10 platser till efter sommaren.

Du kan stötta våra bibelskolor ekonomiskt. Precis som Sam kommer många av studenterna återvända till sina hembyar för att predika evangeliet. De behöver både ekonomiskt och andligt stöd från oss.

Vi kan också be för den svåra situationen i Indien. Utan bön kommer inget att hända, så låt oss stå tillsammans i bön!

Be gärna den här bönen tillsammans med oss:

Herre Jesus, hjälp våra förföljda bröder och systrar i Indien att stå starka i sin tro och lysa som stjärnor (Filipperbrevet 2:15) i sin lokala gemenskap. Fortsätt att visa Din kärlek och kraft genom helanden och mirakler. Beskydda Dina barn mot skador och utrusta dem för utmaningarna de står inför. Ge de inflytelserika lokala ledarna mjuka hjärtan så att kristna får större beskydd. Amen.