Nya satsningar i Ukraina

feb 27, 2023 | Europa

Sitter och skriver detta inlägg på flygplatsen i Moldaviens huvudstad Chisinau, på väg hem efter ännu en veckas resa i Ukraina. Veckan har bestått av pastorsträffar, utkörning av mat och ved, evangeliska möten med flyktingar m.m.

Tillsammans med ett par pastorer och volontärer från Odessa gjorde jag två resor till det numera befriade – men under daglig artilleribeskjutning – Cherson med omnejd.

I december körde vi en karavan om ytterligare tre nyinköpta minibussar till tre olika regioner i Ukraina. Bussarna var absolut fullpackade med filtar, kuddar, kläder och annat som samlats in av Livets Ords församlingsmedlemmar och även med ett stort bidrag av Svedjeholmskyrkan i Ö-vik. Stort tack till alla som bidrog!

Efter ett pastorsmöte i Lviv gjorde jag en 80-milaresa med en av minibussarna tillsammans med pastor Andrii Bakala till Odessa i södra Ukraina. Den, och övriga bussar används nu dagligen (på mer eller mindre gropiga vägar) till att köra ut förnödenheter. Utan dessa ”arbetshästar” går det inte att utföra arbetet.

En dag körde vi ut ved till Nikolajev, 13 mil från Odessa. Tacksamheten hos den äldre mannen, som direkt började stapla veden i sitt skraltiga skjul, gick inte att ta miste på. Människorna, inte minst dom äldre, som ofta är kvar när familjemedlemmar lämnat eller är ute i kriget, är oerhört utsatta.

Församlingarna med deras ledare och volontärer arbetar oförtrutet med att nå dessa, och det vill vi stödja på alla sätt vi förmår. Efter träffen i Lviv går vi in i en del nya satsningar. Fem bagerier i fem olika regioner skall startas upp. Brödlimpor skall bakas och delas ut till människor som kämpar för att få vardagen att gå ihop. 

Hundratusentals har förlorat, inte bara sina hem utan också sina jobb, sin lön och möjligheten till ett drägligt liv för sina familjer.

Några limpor bröd kanske inte låter så mycket, men när dom delas ut med kärlek och förböner så berörs även människors hjärtan. Evangeliet når ut, men att predika för tomma magar är aldrig ett bra sätt att förmedla Guds kärlek.

Ett annat projekt vi satsar på är matpaket. Maten köps inne i Ukraina, vilket bara det är en liten, men ändock hjälp, för landets ekonomi. 7-8 livsmedel såsom ris, pasta, olja, konserver etc. packas i kassar och körs ut till hushåll som en bas för en månad. Att vara med på en sådan insats i det drabbade Cherson var en anledning till min resa.

Maten köps in i större kvantiteter av de medel vi samlar in och skickar ner. Kostnaden för en matkasse stannar därmed på ca 120 kr.

Typ samma kostnad som för en lunch i Sverige. Med andra ord, en stor möjlighet för alla att välsigna en familj i krigets Ukraina!