“Kristna till Israel och Israel till kristna”

sep 28, 2023 | Mellanöstern

I början av sommaren fick vi förmånen att som församling resa till landet Israel. Gruppen som denna gång var lite mindre bestod av människor i helt olika åldrar. Det var äldre kvinnor som hade svårt att gå från bussen till platserna vi besökte, det var en katolsk irakisk kvinna som hade hört om resan genom våra program på Youtube och flera yngre par som besökte Israel för första gången.

Bland resenärerna fanns även Benjamin, en ung grabb på 15 år, som reste tillsammans med sina föräldrar och sin lillebror. Han var en typisk tonåring – trött på morgonen, kan tycka att föräldrarna ibland är lite töntiga och med en aptit likt en häst. Hur skulle han uppleva denna resa till Israel, där vi besökte plats efter plats? Jag var lite undrande.

Israel kallas ofta för det femte evangeliet. Där förstärker Gud Skriften för dem som besöker landet. När man läser de bibelverser som beskriver det som hänt på de platser man besöker, samt ber och låter Herrens Ande få verka i hjärtat, fördjupas tron på ett sätt som enbart kan hända i landet. Men i en så spretig grupp som detta, undrade jag hur det skulle bli för Benjamin.

Det skulle visa sig att min oro var helt obefogad. Benjamin älskade det han upplevde. Han var superintresserad under hela resan, ställde frågor och kommenterade saker han såg och förstod. Det roliga är just detta perspektiv, Bibeln blir så otroligt levande. Man ser platserna som vittnar om att Skriften stämmer och man får perspektiv och kontext som stärker tron. Detta hände så uppenbart i både Benjamin och hans familj.

 

För några år sedan hade jag med mig ett par yngre grabbar till Israel som var lite vilsna i sin kristna tro. Som så många andra tonåringar från frikyrkan hade de under gymnasietiden börjat undra över sin egen övertygelse, och även ”luktat” på världen. Men då vi kom till ruinerna i Kapernaum, kollade in synagogan som så ofta omtalas i Skriften, den som skänktes till judarna av den romerska centurionen, och inte minst när vi såg Petrus hus, då hände något. Det största huset bland ruinerna är det hus man vet att Petrus bodde i, och där Jesus sov över när han var i staden. Det är också här man trodde att de judiska männen möttes till bön och samtal om Skriften innan synagogan byggdes, då det är det största huset i staden. Det säger också lite om Petrus, han kom från det största huset, han var van vid respekt och att ta för sig.

När den ena av grabbarna kollade på detta hus och lyssnade på informationen om hur arkeologerna hade hittat bevis i sina utgrävningar, blev han stilla. I hyrbilen söderut emot Jerusalem sa han: ”Om Petrus hus finns, då måste det andra som står i Bibeln också stämma”. Jag jublade på insidan och tackade stilla ”det femte evangeliet” för den underbara predikan som ledde till att denna yngling vände tillbaka till sin barnatro. Han gick sedan det året på bibelskola.

Livets Ords uppdrag i relation till Israel är att ”ta kristna till Israel och Israel till kristna”. Här är resorna helt centrala. I mötet med landet, möter man inte enbart bibelhistorierna på ett förstärkt sätt, men man får också ett hjärta för det land och det folk som Gud utvalde till att bringa frälsning till världen. Guds handlande med sitt folk, deras eviga kallelse och det pris de betalar genom antisemitism och missförstånd kommer in i hjärtat. Man blir en sann kristen sionist.

Gud behöver att vi förstår vad Israel är och inte är, att vi står med dem, ber för dem och står emot antisemitismen som har kostat dem så mycket lidande genom historien, och som dyker upp i nya skepnader hela tiden. Nu finns det i våra länder en antiisraelisk attityd – man fråntar judarna rätten till hela sitt land.

Israel kröp djupt in i Benjamins, hans lillebrors och familjens hjärtan. Det var ett ekonomiskt åtagande att åka dit, men de tyckte det var värt det alla dagar. Och det är det. Att besöka Israel är något annat än att åka på en annan semester. Det är en investering i det eviga, i Guds planer och rike. Det är alltid värt det.

 

Nästa år åker vi igen.

Den 13 – 20 juni 2024 är du välkommen att följa med!