Konferens i krigets skugga

nov 29, 2022 | Europa

Det intensiva ljudet av larmet går genom märg och ben. Detta är en ny situation för mig och det är svårt att förstå och greppa stundens allvar. Kommer raketerna att landa i området där vi är?

Vi trampar i bråten efter en byggnad som bombats två veckor tidigare. En röd barnsko mot den grå betongen fångar min uppmärksamhet. ”Är du ett offer”, tänker jag med smärta i magen. Mykalaiv ligger i södra Ukraina och är platsen där de ukrainska hjältarna lyckades stoppa ryssarna och pressa tillbaka dem. Nu slåss de på västra sidan om floden Dnipr, på väg mot staden Kherson. Kriget är till Ukrainas favör och i dag har Ryssland skickat närmare hundra raketer och drönare in över landet för att slå ut infrastrukturen. Alla vet att inför vintern kommer båda parter att försöka vinna mark innan kriget fryser fast i de nuvarande positionerna. Ukrainarna slår ut ryssarnas försörjningslinjer och ryssarna förstör i sin tur ukrainarnas infrastruktur i hela landet.

När vi står och samtalar om kriget ljuder larmet som varnar för inkommande raketer. Förhoppningsvis skjuter flygvapnet ner dem innan de hinner skapa ytterligare förödelse.

Vi hör sedan smällen i fjärran, från fronten som ligger tre mil österut.

Sebastian Stakset, Kenneth Lindqvist och jag har rest en vecka i landet. Vi har besökt vårt distributionscenter i Lublin i östra Polen som har skickat 160 lastbilar med mat, förnödenheter och medicin in i Ukraina. Det arbetet sköts av en av församlingarna i Livets Ord Family Europa och är ett samarbete mellan dem, Livets Ord i Uppsala, Staksets organisation Heart, Filadelfia i Köpenhamn och den polska församlingen i Lublin, ett samarbete vi kallar för ”Christian Coalition for Ukraine” (CCU).

Vi besökte organisationen ”Christian Medical Association of Ukraine” i Lviv där vi (CCU) har fått bistå med hjälp i form av transport av läkemedel från Polen till Ukraina. 263 sjukhus har fått hjälp med bland annat 260 ton medicin, värt många tiotals miljoner kronor, som distribuerats in i landet.

Vi hade ett möte i Livets Ords församling i Lviv. Budskapet jag gav var att ondska drabbar världen och människor upplever den i orättvisa proportioner. Det finns inga förklaringar till varför, och det hjälper tyvärr inte att ställa frågan, då den inte har något svar. Ondskan finns, så enkelt och tragiskt är det. Men Gud kan vända det onda som fienden planerat, till något gott. Det fruktansvärda Holocaust ledde till nationen Israels födelse. Gud kommer också att använda sig av kriget i Ukraina för sina syften. Det kommer frälsning till Ukraina ut ur detta.

Vi åkte vidare till Khmelnitskiy, 30 mil väster om Kiyv. Här samlades ledare från hela landet till en tvådagars konferens. Sebastian och jag talade och bad för människor dagarna igenom. Det var så smärtsamt att möta deras trauman, från familjemedlemmar som var ute i kriget, män som hade dött eller var tillfångatagna, till hem som var sönderbombade. Jag mötte pastorer som hade varit tvungna att fly från sina städer och församlingar, och som var djupt bedrövade över detta. Men mitt i allt detta växte det under konferensen fram en känsla av att Herren kommer att använda denna situation för att möta landet med väckelse.

Andrey Bakala är ledare i unionen för Livets Ords-församlingar i Ukraina som innan kriget hade 80 församlingar.

”Jag känner en utmaning i mitt hjärta. Herren vill att vi ska starta nya församlingar”, sade han. “Jag tror att detta är den viktigaste konferensen jag har varit på”.

Han påminde om att det på slutet av nittiotalet förmedlades en profetia om en andra våg av väckelse i Ukraina (den första var efter Sovjets fall på nittiotalet). Andrey menade att det som väntar efter kriget kan vara just denna andra våg.

Vi samtalade med ledarna om hur vi ska möta vintern, som kommer att bli mycket svår. Många människor har varken el eller gas och kommer att behöva hjälp i kylan. Men vi vill också börja mobilisera för mission. Den ukrainska armén har återtagit områden som är mycket förstörda. Hit måste det kanaliseras hjälp.

Det har varit djupt skakande att besöka landet.

Att läsa om bombnedslag, döda människor, flyktingar och krig på nyheterna är viktigt. Men vi är bara människor. Förr eller senare drabbar inte nyheternas innehåll oss lika starkt. Det är naturligt. Men att stå på Ukrainas gator, höra krigslarmet och sedan få veta att två timmar efter att vi lämnat, landade raketerna i staden – då berörs man. När man står där och gråter med en främmande ung kvinna som har en tio månaders pojke i sin barnvagn och ser hennes foto på sin man som är tillfångatagen i Ryssland, ja, då har krigets fasor verkligen satt sig i hjärtats djup – och det är nödvändigt.

Vi ska mobilisera inför vintern och vi ska förbereda oss inför den kommande missionssatsningen som är vårt himmelska ansvar i denna situation. Som Andrey sa: ”Sekularismen är krossad i Ukraina, det finns inga ateister här längre. Alla ber”.

Låt oss se till att bli ett svar på deras böner!