Finns det fortfarande hopp för Afghanistan?

jun 2, 2022 | Asien, Centralasien

Situationen i Afghanistan blir allt sämre. Det är väldigt svårt att få stöd utifrån och människor försöker fortfarande att ta sig ut från landet.

Särskilt för kvinnor och flickor är situationen oroande. De har haft det svårt länge, men nu har talibanerna förbjudit flickor över 12 år att studera. Kvinnor får inte ens jobba eller gå ut utan att en man följer med dem. Så nu sitter alla bara hemma och undrar vad som ska hända.

Landet är i fullkomligt kaos. Det är svårt att ta ut pengar från sina bankkonton, löner har inte betalats ut på sex månader och arbetslösheten ökar lavinartat. Människor svälter och bristen på pengar gör att familjer måste sälja sina barn. Många unga flickor riskerar att säljas som barnbrudar till äldre män.

Hjälp genom Tajikistan

Vi har arbetat i Afghanistan i nästan 20 år. Många av våra missionärer är från Tajikistan, och vi har fortsatt arbetet där. Några av våra missionärer har fått tag i visum för flera inresor, och kan därför resa in i landet. På så sätt kan vi få in hjälp och stöd samt träffa familjerna vi hjälper.

Förutom det materiella stödet kan vi också be med människor. Det är så viktigt att de ska kunna hålla hoppet vid liv.

Vi riktar vårt stöd till förföljda kristna

En av de familjer vi hjälper är Tahiras familj. Tahira var bara en liten flicka när hennes föräldrar dog. Hon lämnades ensam, men blev sedan omhändertagen av sin morbrors familj. De tyckte dock inte riktigt om henne och inkluderade henne inte i familjen. Därför fick hon bo utomhus med djuren. Hon kunde inte gå till skolan och hennes liv fick en sorglig start.

Situationen blev ännu värre när hon vid 13 års ålder såldes som fru till en våldsam äldre man. Mannen var dessutom dövstum och kunde därför inte arbeta. Tahira blev alltså tvungen att jobba hårt för att försörja familjen. Men i augusti förra året, när talibanerna tog över makten och förbjöd kvinnor att arbeta, förlorade familjen all sin inkomst.

Tahiras enda hopp var nu Jesus. Hon träffade våra missionärer för sex år sedan och under ett påskfirande fick hon höra evangeliet och tog emot Jesus i sitt hjärta. Hon blev otroligt frimodig och har predikat för sin familj och sina grannar sedan dess. Hon läser Bibeln varje dag hemma och är stark i tron.

Hon är så tacksam för den hjälp hon får av oss varje månad. Utan den vet hon inte vad hon hade gjort. Det är otroligt viktigt att vi fortsätter hjälpa våra förföljda vänner i Afghanistan. De är i stort behov av hjälp och böner.

Text och bild: