En sjättedel av Ukrainska judar på flykt

jun 2, 2022 | Europa

Efter krigets utbrott i Ukraina, där det funnits en judisk befolkning på nästan 200 000, har ungefär var sjätte ukrainska jude valt att fly. Livets ord stödjer organisationen Förenade Israelinsamlingen som nu tillsammans med The Jewish Agency arbetar för att hjälpa judar i Ukraina.

 

Ulf Cahn, generalsekreterare i Förenade Israelinsamlingen, berättar att The Jewish Agency redan från krigets första dag öppnade en telefonlinje för ukrainska judar som sökte hjälp och rådgivning. Nu befinner sig ca 5 000 judar i olika läger och boenden i Ukrainas grannländer. Där har de en säng och får hjälp och omsorg med allt mellan himmel och jord av Jewish Agencys personal och volontärer. 

 

De flesta familjer är splittrade eftersom män 18-60 år gamla är kvar i Ukraina för att försvara landet. Många fruar, systrar, mammor och barn till män som är kvar i Ukraina mår därför dåligt och behöver mycket stöd. 

 

Keren Hayesod och The Jewish Agency hjälper både till med processen för de flyktingar som önskar immigrera till Israel eller andra länder, och med lokal hjälp till att stärka säkerheten för de som väljer att stanna kvar.

Text: Livets Ord