På plats i världens största församling

okt 28, 2022 | Asien

I oktober samlades pastorer från hela världen i Sydkorea för att hedra minnet av pastor Yonggi Cho, grundaren av Yoido Full Gospel Church i Seoul, som fick flytta hem till himlen för ganska exakt ett år sedan. Eftersom Covid-restriktioner hindrat församlingen att fira hans minne och livsgärning, hade man fått vänta fram till dess för att göra det.

Pastor Joakim Lundqvist är ledamot i styrelsen för Church Grow International (CGI) som Yonggi Cho grundade. 

– För mig är Dr Cho en modern kyrkohistorisk legendar, säger Joakim. När han började predika fanns det bara under en procent kristna, och ingen kristen historia alls. Idag är nästan 40 procent av befolkningen i landet kristna och parallellt har landet också rest sig upp från fattigdom till att bli en av världens stora ekonomier med en blomstrande industri.

– Det är så speciellt att se vad Gud kan göra när en människa överlåter sig till Gudsriket på det sättet. Det är helt unikt att i modern kyrkohistoria att en nation går från nästan inga till nästan hälften kristna på en enda generation! Och tillväxten har inte slutat. Bara hittills i år har församlingen döpt över 25.000 nya troende.

Joakim fick även förmånen att predika vid söndagens gudstjänst i jättekyrkan Yoido Full Gospel Church inför tiotusentals personer. Ytterligare hundratusentals följde gudstjänsten via sändningar. 

“Det var enormt hedrande, en stor ära att tala i församlingen vid detta väldigt speciella tillfälle. Jag gick in i det uppdraget efter många timmar på mina knän” och beskriver det som en verkligt speciell söndag.

– Det blev en makalöst härlig gudstjänst! Vi upplevde Guds Andes härliga och tydliga närvaro och responsen var fantastisk, bättre än vad jag kunde hoppas och drömma om. 

I ett mail som församlingens nye pastor skickade till Joakim efteråt, berättade han hur så många medlemmar hade hört av sig och sagt att de blivit välsignade av gudstjänsten. 

– Han skrev ”du rörde vid får församlings inre hjärtesträng”, berättar Joakim. Det är det kanske vackraste omdöme man kan få. Det rann en tår när jag läste det.

För Joakim Lundqvists del var det extra speciellt att få vara med och hedra Dr Yonggi Cho’s minne, eftersom den sydkoreanska pastorn varit en stor förebild i hans eget liv. 

– Hans böcker om tro, bön och visioner var något av det första jag läste när jag kom till tro som 16-åring. Det har format mig och miljoner andra.

Det var inte första gången som Joakim besökte Yoido Full Gospel Church. Men det här besöket satte sig ändå lite extra i hans minne, då det var tydligt att ungdomarna tagit en större plats i församlingen. 

– Mitt hjärta är ju bara sammansatt så att jag alltid älskar att se ungdomar ges och ta ägandeskap i Guds församling. Det här var första gången jag såg det tydligt hända i den här församlingen, som hittills har haft ett väldigt vuxet och kanske lite äldre uttryck. Tonåringar ledde lovsången i gudstjänsten och det var mycket fler ungdomar i kyrkan.

Jag bara jublar i hjärtat över det, och ber att det verk Gud har börjat ska gå vidare och växa sig starkare, från generation till generation.