Ljuset som lyser i Europas småstäder

jan 31, 2023 | Europa

Ljusslingor, stjärnor och ett bord fullt av godsaker prydde ingången till innergården i Livets Ord, Milovice i Tjeckien. Tältet hade gjorts iordning med en scen, projektor och en ridå och vi hade tvättat av alla stolar vi kunde hitta och ställt in dem. Det var 2:a advent och flera av stadens kyrkor hade gått samman för att skapa en barnteater som berättade om biskopen St Nikolaus liv, och hur hans kristna tro ledde honom att hjälpa utsatta människor. Tältet var alldeles packat av barnfamiljer, trots det kyliga vintervädret, och många av familjerna tillhörde inte någon av stadens församlingar utan hade blivit medbjuden av någon troende vän.

För mig betydde det mycket att få vara där och se hur den lilla men livfulla församlingen i Milovice använde kreativa sätt för att nå ut till stadens invånare. Tjeckien är ett land med en rik historia av kristendom, med personer såsom helige Václav som utbredde kristendomen i landet på 900-talet samt reformatorn och martyren Jan Hus som skakade om den kristna kyrkan på tidigt 1400-tal. Idag är bilden en annan och landet kallar sig det näst mest sekulariserade landet i världen. Jag har själv märkt av det hårda andliga klimatet när jag bott i Tjeckien under två halvårsperioder.

Samtidigt finns det en sådan hunger efter Gud, när han får beröra människor i deras vardagsliv. I Livets Ords-församlingen i Milovice möts ett 30-tal personer till gudstjänst varje söndag. Bland alla gudstjänstdeltagare finns både unga och gamla människor, där vissa har vuxit upp i troende familjer medan andra mött Gud mitt i vardagslivet genom församlingen. Just den här söndagen hade jag förmånen att predika och uppmana till sann gemenskap med korset i centrum: den gemenskap som blir ett vittne inför världen. På fredagen innan hade jag även suttit ner med ledarna i församlingen, som består av människor i olika åldrar, som brinner för att tjäna Gud och vill hitta sätt att växa i tro, i värme och i antal. Jag har känt familjen som leder församlingen under flera år och sett hur de trofast bett för och nått ut till sin stad, genom att starta ett centralt beläget café, skapa ungdomsevent och (som i exemplet ovan) genom ekumeniska satsningar.

Klimatet i Europa kanske inte är helt enkelt idag men Gud har inte lovat att allt ska vara enkelt. Vad han har lovat är att han ska vara med oss ”alla dagar intill tidens slut” i utförandet av missionsbefallningen (Matt 28:18-20) och att ”skörden är stor” (Luk 10:2). Därför ger det mig sådan glädje och hopp för Europa att se en församling som denna i Milovice som låter sitt ljus lysa för människorna i sin stad.