Helanden i Baku

mar 27, 2024 | Asien

För några veckor sedan var jag tillsammans med René Lobos på besök i Livets Ords församling i Baku, Azerbajdzjan och vi fick se Gud göra härliga under.

 

Under en av kvällarna kom en man vid namn Nasir fram för förbön. Nasir var tidigare pastor i Iran och öppnade för några år sedan upp sitt hem för sina pastorsvänner från Azerbajdzjan som reste och predikade i landet. Vid ett tillfälle när de talade inför en stor grupp människor, sammantryckta i en lägenhet i Teheran, tog sig polisen in.

 

Tre av pastorerna från Azerbajdzjan blev arresterade samt Nasir. De låstes in i det beryktade Evin fängelset där politiska fångar sitter fängslade.

 

Ett stort arbete för att frigöra dessa bröder påbörjades med ett stort engagemang från Livets Ord i Uppsala och Moskva.

 

Efter 4 månader lyckades de äntligen få ut dem och alla fyra kunde lämna Iran under hög press. Men i Istanbul fick den iranska polisen tag i Nasir igen och de förde honom tillbaka till fängelset i Teheran. Där fick han sitta i ytterligare fem år innan han äntligen kunde lämna landet.

 

Under sin tid i fängelset blev han biten av en insekt i höger öra vilket orsakade en inflammation som sedan gjorde honom döv på ena örat. Han flyttade efter sin frigivning till Baku och gick med i församlingen där. Nu kunde Nasir, efter kvällsmötets slut, berätta hur Gud hade helat honom. Efter fem år utan att kunna höra någonting på höger öra var han nu äntligen fullt frisk!

Detta var bara ett av många helanden under dessa dagar. René delade sitt vittnesbörd om sin trasiga bakgrund med en dysfunktionell familj, kriminell pappa och ett liv i djup kriminalitet, våld och fängelsevistelser. René blev frälst och löst men en viktig del av hans upprättelse var att kunna förlåta. Detta satte djupa intryck hos vännerna i Baku och en ung man i församlingen, som var flykting från Nagorno Karabach, kom fram till René för förbön. Han hade problem med smärta i sin höft. Gud ledde René till att tala till honom om förlåtelse, vilket denne man gjorde. Morgonen efter vaknade han utan smärta. Han var botad!

Många andra vittnade också om helande. Vid ett tillfälle kom ett kunskapens ord om en pojke med smärta i smalbenet. En kvinna skyndade då ut till barnmötet och hämtade sitt barnbarn som i en längre tid haft svårt att gå och ofta klagat på en hemsk smärta. Inför allas ögon blev han botad och kunde fritt gå runt på scenen.

Tack Jesus!