Att leva som kristen på en av de farligaste platserna i världen

mar 4, 2022 | Centralasien

Situationen i Afghanistan skapade rubriker världen över förra året, då talibanerna avancerade tvärs över landet och erövrade huvudstaden Kabul den 15:e augusti, 2021. Många afghaner flydde landet och de allra flesta befarade att mänskliga friheter nu snabbt skulle begränsas. För de kristna, fanns det praktiskt taget inga friheter kvar att förlora. Afghanistan hade redan i flera år varit nummer 2 på Open Doors World Watch List (lista över världens farligaste länder för kristna). Förföljelsen av kristna fortsätter att vara extrem på alla områden av livet – socialt och privat. Nu, när Afghanistan gick om Nordkorea som världens allra farligaste plats för kristna, kände jag att jag måste ringa upp min vän i Afghanistan för att få hans bild av situationen.

 

Min vän, Abdul (inte hans riktiga namn) är en hemlig kristen som vigt sitt liv till att vara en herde för de människor som Gud har anförtrott åt honom. Han säger att risken för att bli upptäckt har ökat, eftersom talibanerna kontrollerar varje aspekt av hur landet regeras. Det är omöjligt att leva öppet som kristen i Afghanistan. Att lämna Islam anses som en skam, så om någon med en nyfunnen kristen tro blir upptäckt, måste deras familj, klan eller stam rädda sin heder genom att utesluta eller till och med döda en sådan. Detta anses av de flesta som rättvisa.

 

”Ville, det finns bara ett sätt att leva här”, sa Abdul, ”och det är att lyssna till den Helige Andes röst och sedan följa den. Utan Guds vishet är vi i stor fara”.

 

Detta är så sant.

 

”Vi behöver alla vara ledda av den Helige Ande. Ja, mitt liv är farligt, men Gud är densamme ändå! Han älskar mig och vill beskydda mig. Jag litar på Honom. Och om jag dör, så kommer jag till Honom”, konstaterade Abdul.

 

Hans ord penetrerade mitt hjärta. Hans överlåtelse och frimodighet att predika Evangeliet under dessa förhållanden gjorde mig helt förstummad. Han är verkligen en troshjälte!

 

Jag lärde känna Abdul när min fru och jag bodde i Afghanistan. Vi blev goda vänner och jag lärde mig mycket om frimodighet från honom.

 

Under vår tid i Afghanistan hade jag också en stark upplevelse av att ”lära mig höra den Helige Andes röst”. Vi drev en organisation för att hjälpa kvinnor och barn, och jag behövde hitta en lokal där vi kunde etablera ett kontor i huvudstaden. Jag började leta efter en byggnad och hittade en som såg riktigt bra ut. Läget var perfekt och hyran inte alltför hög. Lokalen var precis vad vi ville ha faktiskt, men inom mig kände jag ändå en varningssignal. Det var en kamp, eftersom allt stämde så bra, men jag beslöt mig i alla fall för att följa den inre rösten, och inte hyra den byggnaden.

 

Ungefär ett halvår senare, uppstod en vapenstrid med talibanerna i det området, och de besköt just den byggnaden med en granat som förstörde hälften av den. När jag passerade den vägen och såg byggnaden raserad, tackade jag verkligen Gud för Hans ledning och beskydd. Gud visste vad som skulle komma. Det kunde ha varit en fråga om liv eller död för oss. Jag lärde mig hur viktigt det är att lyssna till den inre rösten. Att vara känslig i Anden skulle komma att vara av allra högsta vikt i Afghanistan. Med tiden, skulle jag också få uppleva hur våra liv blev räddade mer än en gång.

 

Det Abdul sa till mig, för jag vidare till oss alla: Lär känna den Helige Ande!

 

När vi läser i Bibeln att den Helige Ande ska ”lära oss allt” (John 14:26) och ”föra oss in i hela sanningen” (John 16:13), säger det oss att den Helige Ande har den uppgiften, för var och en av oss, att vara vår personlige Vägvisare och Lärare i det här livet.

 

Detta betyder att Han vill börja kommunicera med oss personligen. Den Helige Ande vill leda och undervisa oss. Vår uppgift är att lära oss förstå Hans sätt att kommunicera med oss, något som kan variera från person till person. Vi behöver lära oss att plocka upp signalerna som Han sänder.

 

I fallet jag nämnde, då vi sökte efter en kontorslokal, kände jag bara i mitt inre att vi skulle säga nej. Det kanske inte är det sätt på vilket vi alla ”hör” den Helige Ande just nu. Hans önskan är att vi ska börja förstå Hans ledning på ett djupare plan när vi läser Guds Ord och i vårt böneliv. Var vi än befinner oss, låt oss aktivt börja söka Guds närvaro och ledning i våra liv!