Nu börjar hjälpen nå fram till Ukraina

mar 4, 2022 | Europa

Många ukrainare har redan flytt de östra delarna av landet till följd av den åtta år långa konflikten i Donbassregionen. Efter Rysslands invasion den 24 februari flyr åter hundratusentals människor kriget och söker skydd i västra Ukraina samt i grannländerna. Kvinnor och barn får lämna sina hem, fäder och äkta män bakom sig för att söka skydd i Europa. Människor gömmer sig i källare och tunnelbanor, mat och mediciner tar slut och bristen på drivmedel och transportmedel försvårar flykten för många.

Mitt i denna svåra situation mobiliserar Livets ord och församlingar runt om i Ukraina och i grannländerna för att hjälpa alla dem som är på flykt.

Inne i Ukraina har fem mottagningscenter startats upp i och med kriget. Tre av dem, i städerna Khmelnitskiy, Pavlograd och Lviv, är så kallade transitcenter där människor på genomresa får bo i väntan på att ta sig vidare ut ur Ukraina. Ytterligare två center, i Lviv och Poljana, har öppnat som flyktingcenter där internflyktingar få bo tillsvidare. En del familjer vänder tillbaks från gränsen då de inte vill splittra familjerna. Männen får inte lämna Ukraina och valet står då mellan att hela familjen stannar kvar eller att splittra familjen.

Även i grannländerna har församlingarna snabbt mobiliserat för att kunna ta emot flyktingvågen. I Moldavien har man de senaste dagarna startat upp ett center för flyktingmottagande. ”Vi har placerat ca 100 personer i olika hem och hjälpt ytterligare 50 personer att ta sig vidare till Rumänien. Vi delar ut matpaket, hygienprodukter och en mindre summa pengar till de som kommer” berättar Sergey Gorsky. Han berättar vidare hur de koordinerar volontärer som kör fram och tillbaka över gränsen för att hjälpa människor ut ur Ukraina. ”Vi tankar deras bilar så de kan köra fram och tillbaka över gränsen”.

Livets ord samarbetar även med bland annat Stakset och Heart of Evangelism som befinner sig i Lublin, Polen. Man har redan öppnat upp ett center med 100 bäddar och duschar och ser över möjligheter att via kontakter på plats skicka in läkemedel till Ukraina.

Även församlingar i andra städer i Polen, Tjeckien och Slovakien meddelar att de har beredskap att ta emot människor samt bistå med transport in och ut ur Ukraina.  

Insatserna är möjliga tack vare alla de gåvor ni ger!