Ny bibelskola i Albanien!

jun 2, 2022 | Europa

En av de stora upplevelserna med att resa till Israel är att se alla de platser där de bibliska händelserna utspelade sig. Men det är inte bara i Israel man kan göra det. Östra medelhavsområdet är fullt av platser där kan man vandra i Paulus fotspår.

Jag har under den senaste månaden varit i Albanien två gånger, eller Illyrien som det kallas i Bibeln. Det var ett av Paulus pionjäroråden där han förde ”hedningarna till lydnad, genom kraften i tecken och under, genom Andens kraft. Så har jag från Jerusalem och runt omkring ända till Illyrien överallt predikat Kristi evangelium” (Rom 15:18,19).

Han utförde ett enormt effektivt pionjärarbete i fullständigt onådda områden. I den antika kuststaden Durres fanns det tidigt en församling som anses ha startats genom Paulus arbete. Lite längre fram säger han ”Men nu har jag inte längre någon uppgift i de här regionerna (Rom 15:23)”.

Han kände sig fri att dra vidare till nya pionjärfält. Men hur var det möjligt? Jo, när han drog vidare så övergav han inte unga troende. Efter evangelisationen gick arbetet över i nya faser. Han hade tränat andliga ledare att ta hand om de nya församlingarna. Det bästa sättet att se till att arbetet fortgår är att träna och resa upp ledare och pastorer.

1991 fick vi vara med om något oerhört i Albanien. I det lilla, men extremt stränga kommunistlandet, inspirerat av både Stalin och Mao, talade Ulf Ekman och Carola sjöng inför 1000-tals människor på ett fullsatt nationalstadion i Tirana. Mötet direktsändes på landets enda TV-kanal. Utöver hela landet böjde folk knä framför TV-apparaterna och tog emot Jesus. En enorm öppning! Omedelbart sändes missionärer till landet och startade församlingar och en bibelskola i huvudstaden. Ett 30-tal av dessa elever är idag pastorer, aktiva än idag.

En av dem är Akil Pano, pastor i en av landets större församlingar, känd TV-profil och som också träffar landets president. Hans liv förvandlades totalt när han själv gick på vår bibelskola. Han och hans fru Linda arbetade sedan som våra missionärer. Akil brinner för att den unga generationen ska få uppleva detsamma och bad oss att starta en bibelskola i samarbete med hans församling i huvudstaden Tirana. I februari drog vi igång och eleverna kommer inte bara från Tirana. De följer bibelskolan online i bl.a. Grekland, Italien och Kanada.

Det var en väldig glädje att få undervisa denna elevgrupp. Hungriga, motiverade med förvånansvärt hög bibelkunskap och väldigt med på lektionerna. Många av dem är högutbildade och känner en kallelse till sitt land. Jag tänker att det inte finns någon bättre jordmån att så in i, att investera i. De berättade för mig att det är andligt öppet, att människor kommer till tro. Det är glädjande bland detta folk vars majoritet är muslimsk. Lite roligt i det hela är att Albaniens två nationalhjältar är kristna, krigshjälten Skanderbeg som skyddade landet mot Osmanska rikets angrepp och Moder Theresa, efter vilken landets flygplats har fått sitt namn.

Vi tror att en bibelskola är ett nyckelredskap i att utrusta och träna kristna ledare som kan sprida och bygga Guds rike. Vi ber att Herren ska resa upp sådana kristna som gör djupa avtryck i detta spännande land. Det är som att det blåser nya uppåtvindar för oss i Albanien och andra delar av Balkan. Vi ser med spänning fram emot vad Herren har planerat.