Ledd av den helige Ande i Kroatien

nov 29, 2023 | Europa

Jag (Lovisa) & Ester var för några veckor sedan på en missionsresa i Kroatien. Vi besökte tre lokala församlingar i olika städer. Den här resan fick betyda så mycket både för oss personligen & för människorna vi fick möta, både i och utanför kyrkan.

När vi landat med flyget och var påväg mot busshållplatsen såg jag en kvinna som jobbade i en liten kiosk. Det var något med henne som fångade min uppmärksamhet, hon såg lite ledsen ut. Jag bestämde mig för att gå in till henne och berätta om Jesus.

När jag berättat för henne att Jesus älskar henne sa hon ”Oj det är ingen som har sagt det till mig förut”. Hon blev berörd och tog emot det jag berättade för henne. Jag blev än en gång påmind om hur många människor som aldrig personligen fått höra om Jesus och hans enorma kärlek för var och en. Evangeliet måste predikas över hela världen, inte bara på stora möten men även i dolda hörn till enskilda individer. 

I Ozjek (den första staden vi besökte) samlade vi unga och gamla från församlingen för att be och lovsjunga tillsammans. Innan mötet upplevde jag den helige Ande säga att vi skulle profetera över dem. Den helige Ande tog över mötet och vi bad alla tillsammans för var och en. Den helige Ande talade rakt in i deras liv och bekräftade saker de redan haft på sina hjärtan sen innan. En kvinna berättade att när vi bad för henne bekräftades drömmar hon haft från Gud som hon knappt vågat tro på innan. Det är så fantastiskt att vi kan få komma och bygga upp och uppmuntra de troende på olika platser så att de får ny tro för att orka bygga vidare på det som Gud kallat dem till.

 

Efter Ozjek åkte vi till Zagreb. Där möttes vi av härliga ungdomar som numera fått bli våra vänner. En kväll hade vi bön och lovsång med dem. Vi bad alla tillsammans för var och en så att de även fick be för varandra. Den helige Ande var så närvarande och talade verkligen rakt in i deras liv. En av tjejerna fick ett ord till mig som jag fått förut. Jag berättade att det var något jag haft på hjärtat. Då sa hon”Wow det blev en bekräftelse för mig på att jag faktiskt kan höra Gud tala”. Det här var så berörande för mig, för det är ju det vi längtar efter när vi åker ut på mission, att de kristina vi möter ska få lära känna den helige Ande mer och kliva ut i andens gåvor.

Till sist var vi framme i Split, vår sista destination. Där evangeliserade vi mest. En eftermiddag mötte vi en tjej som satt och rökte. Hon var väldigt öppen för att prata. Efter att hon fått höra våra vittnesbörd om vad Jesus gjort i våra liv säger hon ”Det är sant, det är sant”. Hon kunde känna att det Jesus gjort var på riktigt och inget vi hittat på själva. Människor känner när det är äkta och som pånyttfödda kristina har vi alla ett vittnesbörd om vad Jesus gjort i våra liv. Det är verkligen värt att dela med andra.

Vi mötte även en man ute på stan som redan var kristen. Han hade inte riktigt någon församling att gå till så vi bjöd in honom till kyrkan vi stod i kontakt med. Han kom med glädje & ville prata med alla. Sen ville han även följa med oss ut och evangelisera.

Vi började prata med honom ute på stan för att evangelisera för honom och så slutade det med att han istället börjar predika tillsammans med oss – hur fantastiskt är inte det?

Personligen blev jag bara ännu djupare förälskad i Jesus under den här resan. Jag fick även en större förståelse för att vi fullt ut bara kan luta oss på den helige Ande. Han är vår hjälpare och när vi ber för människor eller predikar evangeliet så är det han som backar upp sitt ord. Vi är ingenting utan Jesus, men med honom så kan vi få se vad som helst hända! 

/ Lovisa Lindroos