Grottan: En plats där himmel och jord möts för de utsatta

nov 30, 2021 | Lokalt

Christine Nordin välkomnar dig in till värmestugan Grottan, en plats dit hemlösa och utsatta i Uppsala är välkomna.
Foto: Destiny Palmer

Christine Nordin välkomnar mig med ett varmt leende vid entrén till Grottan, en värmestuga för hemlösa och utsatta i Uppsala centrum. Hon är föreståndare för Livets Ords verksamhet Grottan. Personalen håller på att servera frukost och förbereda lunchlådor. I detta anspråkslösa hörn av Drottninggatan mitt i Uppsala finner många en fristad från vädret och välbehövd vila. Grottans verksamhet har funnits många år i Uppsala, men de senaste snart 10 åren har den drivits i Livets Ords regi och i 5 av de åren har Christine Nordin lett arbetet. Christine har ett hjärta för de utsatta, och de som kämpar med beroenden har varit en del av hennes liv långt innan hon började jobba på Grottan.

 

Christine minns ett avgörande ögonblick och ord från Herren som hon fick många år innan hon tackade ja till jobbet som ledare för Grottan. Pastor Jan Blom bad för henne och talade ut de ord som hon har vårdat ömt alltsedan dess: “Bland de sargade, där ligger din kallelse.” Christine berättar att hon hoppas att även andra håller fast vid liknande ord som känns som en avlägsen dröm, eftersom vissa saker helt enkelt tar längre tid. Hon bevarade de orden i sitt hjärta i många år innan de blev en daglig verklighet.

 

Christine förklarar de tre orden som utgör Grottans vision: Vardag, Värme och Värdighet. De strävar efter att ge gästerna en annan typ av vardag på alla sätt, från hälsningen de får till atmosfären de möter. Det andra ordet, värme, syftar främst på den fysiska miljön, men kommuniceras också i värmen som uppstår när två hjärtan möts. Det sista ordet är värdighet. Medan vi sitter i en sekunds tystnad lutar Christine sig fram för att förklara hur viktigt det är att möta gästerna med största respekt och värdighet. Det gäller allt från hur de serverar maten till hur de städar, men framför allt hur de pratar med gästerna. Värdighet är vad de förmedlar till varje gäst från “hej” till “hejdå”.

 

Många organisationer kämpar idag med att hitta sin identitet, men Grottan verkar ha klarat detta med lätthet. De som samhället har glömt bort blir sedda och älskade. Teamet på Grottan sår frön av hopp i gästernas vardag, ger mycket värme och återupprättar värdigheten i deras hjärtan.

 

Christine minns en ung kvinna som satt fast i tungt drogmissbruk. Hon hade blåmärken över hela kroppen och blodkärlen var synbart skadade. Christine kunde se att hon hade många tunga bördor och hade rest tjocka murar runt sig. I flera månader besökte hon Grottan varje dag. Under den tiden sådde Christine frön av vänlighet i hennes hjärta och försökte upprätta en kontakt, utan att få någon respons från henne. Efter att ha försökt bryta igenom den tuffa fasaden i nästan ett år fick Christine äntligen ett svar från henne när hon sade hejdå: “Hejdå, Christine.” Det var inte mycket, men det var en början. Den lilla kontakten är så värdefull när man försöker lära känna varje gäst. Christine berättar med en passionerad blick när hon reflekterar över vilket privilegium det är att få skapa en relation med varje gäst.  

Christine utstrålar kärlek när hon säger: “Jag tjänar inte missbrukare, jag tjänar människor.”

 

Hon försäkrar att arbetet inte är lätt och många gånger utmanande.

 

“Det handlar om att varje dag älska Gud och älska människor. Det är verkligen den vackraste utmaningen.”

 

Mitt i det växlande tempot och de aldrig sinande behoven håller Christine fast vid tacksamheten. Hon tar upp telefonen för att visa några få sällsynta bilder som är en dyrbar skatt från de gäster som har gjort ett djupt avtryck i hennes liv. Hon ler stort när hon hittar ett tackmeddelande från en gäst: “Christine … du är allt.”

 

“Vi tjänar inte för att få ett erkännande eller ett tack. Men att få höra från en gäst att vi har gjort skillnad kan vara en uppmuntran under tuffare dagar.”

 

Jag frågar Christine hur hon orkar fortsätta tjäna i frontlinjen dag ut och dag in när behoven är så stora, och hennes svar kommer snabbt. Det är bönen hon ber när hon låser dörrarna varje gång hon lämnar Grottan. Att Gud ska ta allt som hänt den dagen, varje liten sak, både bra och dålig, och täcka den med Hans nåd. Att Gud ska komma in i varje område där hon har brustit och fylla det med Hans styrka, och att hon ska få mer av Hans värme så att varje person hon berör eller ser också ska få känna Guds värme.

 

När jag frågar vad Grottan har på sin önskelista kan Christine knappt bärga sig! Med hjärtevärmande engagemang berättar hon om en höjdpunkt förra julen: en liten flicka samlade in 3 000 kronor för att köpa hygienprodukter som deodorant, shampoo, tandborstar, tandkräm och plåster. Strumpor, mössor, vantar och ficklampor är gåvor som gärna tas emot. Du kan lämna dem på Drottninggatan 13 i Uppsala eller kontakta Christine.Nordin@livetsord.se

 

Från Grottans matsalsfönster ser man Uppsalas vackra slott som har sin egen välkända historia. Jag inser att en helt ny sorts historia skrivs här. Arvet från denna historia kommer inte vara byggnader, utan liv som har påverkats och hjärtan som helats genom kärlek och godhet. Varje liten god gärning bryter igenom mörkret och förmedlar Guds försonande kraft genom beredvilligheten i en ödmjuk tjänares hjärta.

 

“Det finns inga superhjältar här. Bara vanliga, bristfälliga individer som är villiga att användas av Gud för att nå utsatta människor.”

 

Överväg att stödja Grottans viktiga arbete denna jul genom att ge en gåva till 1236649552 märk med: Grottan. Varje gåva gör skillnad för Uppsalas hemlösa och behövande. Låt oss fortsätta älska Gud och människor i både ord och handling.