Ett nådens år från Herren!

jan 26, 2022 | Ledare

Ett årsskifte är ofta lite speciellt. Det är en tid för avslut, bokslut och utvärdering av året som gått, samtidigt som man börjar se in i nästa år. Man undrar hur det nya kommer att te sig. I vår församling har vi börjat året med en tre veckors böne- och fasteperiod . Det ger värdefull tid att förbereda sitt hjärta för året som väntar och också be för det som ska ske. Paulus talar om att vi vandrar i förutberedda gärningar. Bön spelar en stor roll här. Många härliga tilltal från Herren kommer.

 

Ett nytt spännande år ligger med andra ord framför oss, på olika sätt kanske lite väl spännande. I skrivande stund är det fortfarande väldigt ovisst vart konflikten mellan Ryssland och Ukraina tar vägen. Omikron sprider sig som en löpeld där en del länder tror att detta kanske är början på slutet medan andra länder nu går in i nya skarpa restriktioner. Börsen är orolig.

 

Ett ord jag fick nyligen var ”ett nådens år från Herren”. Det är från Jesu predikan i Lukas 4 där Jesus proklamerar ”ett nådens år från Herren”. Nådens år anspelar så klart på jubelåret, det som i Gamla förbundet var ett sätt att återupprätta och ersätta det som var förlorat till sina ursprungliga ägare. Slavar befriades. Det skedde vart 50:e år. Jesus proklamerade nu nådens år. Alltså inte vart 50:e år, utan nu, hela tiden. Jesus blev vårt jubelår för ett evigt nu.

 

Ett nådens år betyder inte nödvändigtvis att det är problemfritt. Det betyder snarare att Guds nåd förlöses, till och med under riktigt turbulenta tider. Mitt under det värsta ”annus terriblis” kan Guds nåd överflöda. Vi ska inte ryckas med i fruktan och farhågor när det blåser snålt. Vi kan i stället lyfta vår blick till Herren och se att detta till och med kan bli våra bästa tider. Jag tror att Herren vill förlösa sin nåd över oss detta kommande år!

 

Efter talibanernas maktövertagande dök plötsligt Afghanistan upp centralt på vår karta igen. Vi har haft kontinuerligt arbete där i 20 år och nyss fick vi predika evangeliet för 1600 afghaner på en och samma dag i Albanien. Vi vill fortsätta sträcka oss ut mot dem.

 

Jag kom alldeles nyss hem från Istanbul där jag mötte nyinflyttade missionärer från Azerbajdzjan. De kommer bland annat öppna en bibelskola där vi självklart kommer att hjälpa till.

 

Efter en paus kommer vi förhoppningsvis starta upp ett nytt bibelskole- år i Kurdistan.

 

I Indien driver vi nu 5 bibelskolor. I höst är det dags för nya årgångar och troligen nya platser, kanske även Bangladesh och Nepal.

 

Vi har under året sett hur vårt arbete i Europa stärkts, trots corona. Vi ser fram emot att se en växande europeisk familj i år.

 

Det händer en del på Balkan nu, trots att vi är lite begränsade i att resa dit. Redan i februari startar vi bibelskola för ca 50 elever i huvudstaden Tirana.

 

I april kommer vi att samla Word of Life International i Albanien. Det ska bli otroligt härligt att kunna samlas igen efter 4 år. Vi kommer bland annat be för Balkan, där vi ser det tar ny fart. Vi ser fram emot att Corona trappar av. Då kan vi med förnyad kraft stärka vår internationella rörelse.

 

Vi kommer att under hela våren sända ut 12 unga nyutexaminerade bibelskoleelever som kommer att göra insatser i Uppsala, Norge och sedan Europa, främst då Balkan. Det är väldigt roligt att se en ny missionsiver växa fram i den unga generationen.

 

Låt oss be och tro Gud om mycket nåd detta år!