Det nya Europa

jun 2, 2022 | Ledare

Mer än sex miljoner ukrainare har tagit sig över gränserna in i västra Europa. De sprider ut sig, de flesta kvinnor och barn, i land efter land. Inte minst i Polen som har tagit emot mer än två och en halv miljon, utöver att de haft mer än två miljoner ukrainare sen tidigare. 

Världen är starkt berörd av det Ryssland gör i Ukraina, och våra ukrainska vänner möter mycket kärlek och omsorg på många platser.

I vår församling i Uppsala, som på många andra platser, är det numera ett stort gäng ukrainare som kommer till mötena. Jag mötte ett gäng av dem, kvinnor och deras barn, nu i söndags. Jag stannade till och talade med dem på ryska, vilket är modersmålet för många som kommer från östra Ukraina. De kom från städer jag har besökt många gånger, så jag frågade om de var från de församlingar jag besökt. De förklarade att de inte har gått i någon församling innan de kom till Sverige. Livets Ord i Uppsala var deras första. 

För ett par dagar sedan träffade jag den grupp ukrainare som numera samlas till egen gemenskap i kyrkan en kväll i veckan. Barnen sprang runt med svettiga unga vuxna från vår församling som ser det som en missionsuppgift att ta hand om dem under denna samling. En av kvinnorna jag mötte här träffade jag också i kyrkan samma dag som hon kom till Sverige. Då var hon helt mörk i ögonen, djupt bekymrad för sin man som var kvar i Ukraina och präglad av en inre oro. Hennes bekanta som kom till Sverige med henne förklarade senare att hon inte var frälst.  

Det har hon blivit nu. Det var en sådan underbar skillnad i hennes ansikte. Mörkret hade som tvättats bort och nu lyste hon istället. Hon har fått möta Jesus genom den omsorg och naturliga anknytning till kyrkan vårt mottagande i Sverige har givit henne.

Europa är i rörelse och vi vet inte vart det är på väg. Sverige och Finland kliver in i NATO, Putin verkar förbereda sig på ett långvarigt krig i Ukraina. Han vill inta hela området i söder fram till Transnistrien, vilket sätter Moldavien i en utsatt position.

Matbrist, gasbrist, stigande matpriser och inflation har inte fullt ut fått grepp om konjunkturen. Leder detta till recension kommer företag att drabbas, räntor att gå upp och folks högt belånade privatekonomi drabbas. 

Man kan alltid hoppas att det ska bli enklare, att Kreml ska komma till besinning, att elpriset ska gå ner och världen normaliseras. Det hade varit trevligt, men vi har inga garantier för det. Troligen kommer vi se ett Europa i skakning framöver. Människor som har små marginaler kommer känna av förändringarna i ekonomin.

Det är ändå lite märkligt att pandemin knappt hann lossa greppet innan denna inflation och kriget i Ukraina började. På samma sätt som vi alla kommer ihåg 9:e september 2001 i New York, när finanskrisen slog till i 2008 och när ryktena om viruset från Kina började sprida sig fullt ut januari 2020, kommer vi minnas 24:e februari då bomberna började falla över Ukraina. 

Alla dessa händelser sätter en djup prägel på vår tillvaro. De definierar stora delar av livet i vår omgivning. Hur de kommer påverka oss framöver är fortfarande osäkert.

Men en sak är helt tydlig. Mitt i det otrygga finns det en himmelsk agenda. Enligt Matteus kapitel 24 vers 6 ska vi inte skrämmas av detta. Det finns en nåd i alla tider. Gud leder sina barn, även mig och dig, i sådana svåra situationer.

I Jesaja 30:21 står det ”Och vare sig du viker av åt höger eller vänster, så ska dina öron höra detta ord bakom dig: ”Här är vägen, gå på den.” Vi kan lita på att Guds kärlek till oss hjälper oss i svåra tider. Som församlingar ska vi se den tid vi nu upplever som en möjlighet för evangeliet. Människor i oro ska bli frälsta och hitta en trygg hamn i våra församlingar. Vi ska inte möta dem med fruktan, utan med trygghet och kärlek. 

 

Låt oss som kristna och församlingar vara redo att kliva in i den oro som Europa genomgår. Det kommer bli en skörd för evangeliet ur detta. På samma sätt som kvinnan från Ukraina som för första gången fick möta Jesus efter att hon kommit hit, kommer andra få uppleva samma sak. Dessa skakningar ska leda till att evangeliet stärker sin position på vår kontinent.

 

”Stå upp, stråla, för ditt ljus kommer och HERRENS härlighet går upp över dig. Se, mörker ska täcka jorden och töcken folken, men över dig ska HERREN gå upp, hans härlighet ska uppenbaras över dig. Hednafolk ska vandra i ditt ljus och kungar i glansen som går upp över dig.”

Jesaja 60:1-3, SFB15