De tar elden med sig tillbaka till Slovakien

dec 30, 2022 | Europa

“Vi vill se en ungdomsväckelse i Slovakien”, sa ungdomspastorn från vår församling i Bratislava, Slovakiens huvudstad. Han tittade på mig med ett leende och fortsatte: ”En ny generation håller på att resas upp som vill leva överlåtet och följa Jesus”. 

 

Ja, jag måste säga att när jag predikade för ca 70 ungdomar på ett möte under mitt besök där nyligen, kunde jag verkligen se en passion i deras ögon. Jag predikade för dem i över en timme, vilket inte är så vanligt på ungdomsmöten. Men smörjelsen var så stark och det fanns en sådan hunger efter Guds Ord, så det var svårt att sluta! Jag frågade flera gånger om de tyckte jag skulle sluta, eller om jag fick ta en punkt till och ännu en berättelse. ”Ja! Ja! Ja!”, ropade de, så jag bara fortsatte att predika. I slutet frågade jag om jag fick be för dem om att bli fyllda med den Helige Ande och för frimodighet att predika Evangeliet, och allihop kom fram för förbön.

En av dessa ungdomar var Petronela, 17 år gammal. Hon hade även deltagit i vår Ungdomskonferens i Uppsala i oktober. Hon berättade för mig vilken fantastisk upplevelse det hade varit för henne. Tillsammans med sina vänner hade hon deltagit i en workshop om evangelisation, där de blivit undervisade om olika sätt att få kontakt med människor och hur man kan berätta för dem om Jesus på ett enkelt och tydligt sätt. Det hade varit jättebra, sa hon, men sedan hade ledarna annonserat att de hade bilar som väntade för att ta dem alla ner till stan, där de skulle få tillfälle att evangelisera. Det var alltså dags att omsätta undervisningen i handling.

Petronela fick nästan en chock! Hon hade ju aldrig talat med någon på det sättet. Och, eftersom hon befann sig i ett främmande land skulle hon bli tvungen att göra det på Engelska dessutom. Nu måste hon verkligen stiga ut ur sin bekvämlighetszon. Men när de hade promenerat runt en stund i Uppsala centrum, fick de syn på en man som satt ensam i en park. Hon föreslog att de skulle gå tillsammans och försöka få igång ett samtal med honom. De andra var med på det, och när de närmar sig mannen tar Petronela kontakt trots sin nervositet. 

 

Efter lite allmänt småprat, lyckades hon förklara att de var Kristna och att de kommit från Slovakien för att besöka en Ungdomskonferens. De berättade för honom om hur mäktigt Gud hade verkat i mötena och hur underbart det hade varit för dem. Den unge mannen bara stirrade på dem utan att riktigt förstå vad de pratade om. Men plötsligt sa han: ”Jamen, kanske den där Jesus kan göra nånting för mig också. Jag har väldigt ont i mitt ben efter en olycka”. Och så frågade han: ”Kan ni be för mig?” 

 

Petronela hade aldrig förr bett för helande för någon på det här sättet, men hon bad en enkel bön för honom: ”Var helad i Jesu Namn!” Till allas häpnad, blev mannen omedelbart helad! Han började gå omkring och kunde inte fatta att smärtan var borta! Otroligt! Sedan följde han med tjejerna till Ungdomskonferensen, där även han gav sitt liv till Jesus. 

”Det var så enkelt. Det fungerar med Jesus!”, sa Petronela. ”Nu vill vi se samma sak hemma i Slovakien. Vi behöver gå ut och be för människor. Gud verkar i Slovakien också”, proklamerade hon med ett stort leende.