Intervju med Aleksandar Vuletikj, pastor i Nord-Makedonien

okt 1, 2024 | Europa

Aleksandar Vuletić, även känd som ”Sasha”, har en fascinerande och berörande livshistoria. Uppvuxen i en mångkulturell familj i Makedonien, flyttade han som ung till Tyskland. Det var där han först kom i kontakt med kristna ungdomar genom organisationen Teen Challenge. Under sju år gick han till kyrkan, bad och sjöng psalmer, men utan en äkta tro. Det var bara ett yttre skal.

Vändpunkten kom under en predikan i en tysk församling. En missionär från Brasilien predikade med en sådan styrka att Aleksandar upplevde att budskapet var riktat enbart till honom. När predikanten vid slutet av gudstjänsten uppmanade de som ville ta emot Jesus att sitta kvar på sina platser, kände Aleksandar att han inte kunde resa sig. Han beskriver hur han satt som fastlimmad där i sin stol, överväldigad av den Helige Andes närvaro.

När gudstjänsten var över närmade sig predikanten honom och frågade varför han satt kvar. Aleksandar förklarade att han ville ta emot Jesus i sitt hjärta. Efter en stunds bön kände han hur en stor börda lyftes från hans axlar och ersattes av en obeskrivlig glädje och frid. ”Jag såg till och med träden och byggnaderna le mot mig,” berättar Aleksandar. Det var början på en ny väg, inte bara för honom personligen utan även för hans arbete i Guds rike.

Idag leder Aleksandar en församling i Skopje, Nord-Makedonien, och han beskriver det andliga klimatet i landet som både utmanande och fyllt av möjligheter. Ungdomarna i Makedonien är öppna för samtal om tro, men de är också på jakt efter mening i livet genom olika experimenterande – vare sig det gäller filosofi, religion eller till och med droger. För att nå dem med evangeliet, menar Aleksandar, måste man närma sig dem som en vän och visa att man bryr sig på riktigt. ”Om de ser att du älskar dem och är genuint intresserad, då är de villiga att prata och öppna sina hjärtan.”

Hans församling i Skopje är liten men aktiv, och gudstjänsterna präglas av en familjär atmosfär. Innan varje möte samlas medlemmarna i kyrkans lilla cafeteria för att dricka kaffe och prata om livet. ”Vi börjar aldrig på utsatt tid,” säger Aleksandar och skrattar. ”Det är nog en typisk Balkangrej.” Trots att det ibland är svårt att avbryta samtalen för att påbörja gudstjänsten, uppskattar han den vänskapliga gemenskapen som byggts upp.

Församlingen i Skopje fokuserar på att skapa en plats där människor kan mötas, dela sina vittnesbörd och växa i tron. ”Vi inkluderar alla – någon kanske delar en psalm, en annan berättar ett vittnesbörd, och vi ber ofta tillsammans,” förklarar Aleksandar. Ibland får de även uppleva tungotal och tolkningar under gudstjänsterna. Deras mål är att uppmuntra troende att stå starka i sin tro och vara ett ljus för andra i regionen.

Församlingen arbetar också utanför kyrkans väggar, särskilt med ungdomar som söker efter mening. De organiserar aktiviteter och evenemang för att skapa en trygg och välkomnande miljö där unga kan utforska tron utan press. ”Vi börjar ofta prata om vardagliga saker som musik eller sport, och sedan leder vi samtalet vidare till Jesus,” berättar Aleksandar.

Förutom det lokala arbetet har församlingen ett nära samarbete med internationella kyrkor och organisationer. Genom åren har de tagit emot team från bland annat Sverige och Norge som har bidragit till att stödja deras arbete och sprida evangeliet i regionen.

Aleksandars berättelse är ett starkt vittnesbörd om Guds nåd och kraft att förvandla liv. Från att ha kämpat med sin tro till att leda en församling som påverkar liv i Makedonien, är hans resa ett bevis på vad som kan hända när vi är villiga att lyssna till Guds röst och vara öppna för hans ledning.