Konstantinopel, Istanbul: En stad, flera världar
Här hittar man det kristna, muslimska, sekulariserade, europeiska och asiatiska. Här smälts historia, religion, kultur samman som i en smältdegel.
Staden grundades på trehundratalet av kejsaren Konstantin, för att bli huvudstad i det som blev det östromerska riket och fick väldigt snabbt en kristen prägel. Området var ett av Paulus tidiga pionjärfält. Här passerade han också efter synen av den makedoniska mannen och tog evangeliet från Asien till Europa.
I och omkring staden hölls under ett antal århundraden de sju ekumeniska kyrkomötena och här byggdes det som i tusen år var världens största kyrka, Hagia Sophia. Härifrån spreds den kristna tron norrut, inte minst till Rus, det som skulle bli Ryssland. När turkarna intog staden 1453 blev den huvudstad i det muslimska Osmanska riket som kontrollerade Mellanöstern och Nordafrika. Hagia Sophia blev moské och all kristen konst blev täckt med ett lager av puts. En del av den putsen är nu borta och fram träder bilder av Jesus.
Under 100 år har Hagia Sophia varit museum, men blev åter aktiv moské igen förra året. Trots det, så betedde sig majoriteten av de besökande som turister. När bönen sedan annonserades lämnade 90 procent, vilket kanske vittnar om att den muslimska tron inte är så stark i Istanbul.
Under 100 år har Hagia Sophia varit museum, men blev åter aktiv moské igen förra året. Trots det, så betedde sig majoriteten av de besökande som turister. När bönen sedan annonserades lämnade 90 procent, vilket kanske vittnar om att den muslimska tron inte är så stark i Istanbul.
Därför var det så roligt att under ett besök är nyligen träffa en nyanländ familj från Azerbajdzjan, som är utsänd i ett samarbete mellan Livets Ord kyrkorna i Baku och Moskva. Det som är spännande med detta nya steg, är att azerbajdzjaner är ett turkiskt folkslag och har väldigt närstående språk och kultur. De är också traditionellt muslimer och när kristna azerbajdzjaner delar evangeliet gör det ett djupt intryck. Istanbuls invånare är inte vara turkar. Där finns kurder, armenier, araber och inte minst iranier. En stor del av iranierna är azerer så här finns en stark koppling. I staden arbetar också sedan länge Livets Ord, Armenien.
Under vårt besök träffade vi också ryssar som arbetar i andra delar av landet. En av dem berättade hur en känd spåkvinna kommit till honom och sagt ”Den kraft som bor i er är större än den jag har.”. Hon gav sitt liv till Jesus, och lika frimodigt som hon tidigare spådde människor, delar hon nu evangeliet med dem.
Dessa steg är spännande. Här har vi Mellanöstern. Här har vi också närliggande Balkan där vi ser en ny intensitet i arbetet. Och glädjande i allt, är hur vi i den stora internationella Livets Ord-familjen kan arbeta tillsammans, sida vid sida. Mycket gott väntar!